dimarts, 22 d’abril del 2014

17.- IMATGES DE SANT JORDI A BARCELONA


      Per a ell, el parc de Montjuïc és el saló on romanen part dels seus records d’infantesa, tot esperant que al seu pas siguin cridats per la memòria. La proximitat de la llar on visqué els seus primers vint-i-cinc anys, facilità que el parc esdevingués el pati de casa seva.
Foto: Francesc Dalmau
Era allà, essent un nadó, on la mare el duia a prendre del Sol per a què “li enfortís les cametes”. Era allà, essent preescolar, on terrejava intentant construir, amb una pala i una galleda de plàstic, febles i efímers castells medievals. Era allà, essent escolar, on jugava a pilota mirant d’emular el Messi d’aleshores, es a dir, el davanter Ladislao Kubala. I era allà, on a la primavera, aprofitant la festa dels dijous a la tarda, de la mà de la mare, anava a berenar el pa i xocolata per ella preparat.
                Del parc se’n coneix tots els indrets i racons: la Font del Gat, per on baixaven una noia i un soldat;  el teatre grec, on encara infant, assistí a una representació del “Juli Cèsar” de William Shakespeare; el Museu Arqueològic i el Nacional d’Art de Catalunya, entre quines sales el seu pare li descobrí els orígens del nostre país, l’apropà al món clàssic  i l’introduí en la sensibilitat romànica i gòtica; l’escultura de Sant Jordi cercant el drac, de totes les escampades pel parc, la seva preferida.
Foto: Francesc Dalmau
                Aturats a tocar  del pedestal del monument, els dos amics contemplen la formidable estàtua eqüestre del sant, obra d’en Josep Llimona. De totes les imatges representatives de la llegenda  del santificat cavaller, aquesta és, potser, la més original. El grup escultòric es compon  d’un genet nu cavalcant a pèl, inclinat sobre el seu costat dret en actitud de recerca de la bèstia maligna. Amb la mà destra sosté la llança, únic element ofensiu i defensiu del guerrer. El  drac és absent de l’escena, però la seva presència s’intueix, amenaçadora.
St. Jordi de la façana
principal Palau Generalitat
                   La seva condició de patró de Catalunya ha facilitat que la imatge de Sant Jordi s’hagi estès arreu del país, ja sigui en forma pictòrica, escultòrica o en relleus i tapissos. A Barcelona, i només al Palau de la Generalitat, se’n troben unes quantes: el relleu, obra d’Andreu Aleu i Teixidor, incrustat en una fornícula de la façana principal; el que va esculpir Pere Joan a la que dona al carrer del Bisbe; el sortidor de la font que el presideix el Pati dels Tarongers, obra de Frederic Galcerà; el tapís de la Capella de Sant Jordi; el de la font del claustre de la Catedral; l’estàtua pedestre davant de l’edifici de la Diputació; el relleu gravat sobre la porta principal de la casa Ametller, al Passeig de Gràcia, obra de l’Eusebi Arnau; i l’estàtua de tres metres d’alçada esculpida per en Josep Mª Subirachs, que presideix la nau principal del temple de la Sagrada Família.

                L’Andrew coneix sobradament  la llegenda  de Sant Jordi, també és el patró d’altres nacions europees com Anglaterra, Portugal o Grècia, però desconeix la relació que hi pot haver entre la celebració de la festa  del sant a Catalunya, amb la de la Rosa i  amb la Fira del Llibre.

Capella de St. Jordi
Palau de la Generalitat
Porta principal casa
Ametller
St. Jordi del claustre
de la Catedral
St. Jordi del Temple de
la Sagrada Família
                El seu amic i guia li comenta que  les dues primeres festivitats estan relacionades entre si des de fa més de cinc-cents anys. És al segle XV –li diu- que les Corts Catalanes decreten festiu el dia de Sant Jordi. La seva celebració tenia lloc a la capella del Palau de la Generalitat, on es repartien rams de flors a les dames que assistien a la funció religiosa que s’hi celebrava. Inicialment, la festa tenia un caràcter marcadament palatí i senyorívol.  Més tard, però, es popularitzà.  Es permeté al poble l’accés a la capella i s’autoritzà que la fira de les roses, que s’ubicava a la Plaça Sant Jaume i el carrer del Bisbe, s’estengués pel pati del Palau. Aquesta fira era anomenada “la fira dels enamorats”, donat que hi anaven les parelles de promesos, de nuvis i de casats de nou, per tal de seguir el costum que els homes obsequiessin a les seves parelles amb un ram de roses. Costum que s’ha perllongat fins als nostres dies. Així, la tradició ha convertit a Sant Jordi en el patró dels enamorats catalans, de la mateixa manera que Sant Valentí ho és dels enamorats dels països anglosaxons.
                La Festa del Llibre no té cap tradició. El seu origen és molt més recent. Segons algunes fonts, es va celebrar per primera vegada el 7 d'octubre de 1926. La idea original va ser de l'escriptor valencià establert a la nostra ciutat Vicent Clavel Andrés, que la va proposar a la Cambra Oficial del Llibre de Barcelona. Poc després, l'any 1930, es va canviar la data pel 23 d'abril, per commemorar que aquest mateix dia però de l'any 1616, encara que segons diferents calendaris, van morir els escriptors Miguel de Cervantes i William Shakespeare. La festa, que coincidia amb Sant Jordi, va arrelar a Catalunya en  substituir, tàcitament, la festivitat de la Diada, aleshores prohibida i perseguida per les dictadures dels generals Primo de Rivera i Francisco Franco.

               El 1995, l’UNESCO instituïa el 23 d'abril com el Dia Mundial del Llibre i dels Drets d'Autor, en una clara internacionalització d’una festa netament catalana.

dimarts, 8 d’abril del 2014

16.- MONUMENT A FRANCESC FERRER I GUÀRDIA

               
Monument a Francesc Ferrer i Guàrdia
Foto: Francesc Dalmau



La llista de monuments visitats comença a ser llarga.però encara en queden més per veure. No tots estan situats al centre de la ciutat, n’hi ha que presideixen places i carrers secundaris o bé romanen escampats per la resta de parcs urbans, a banda del de la Ciutadella. En aquest sentit destaca el de Montjuïc per les cent cinquanta-tres escultures que habiten en el seu interior. La majoria representen déus de la mitologia grecoromana o elements essencials de la vida com la bellesa, la terra o l’aigua, n’hi ha, també, que commemoren la memòria de fets històrics rellevants o de personatges cèlebres, entre ells en Francesc Ferrer i Guàrdia. Pedagog anarquista i lliurepensador, creador de l’Escola Moderna. Injustament afusellat per considerar-lo l’instigador i director de la revolta popular, coneguda com “La Setmana Tràgica”que esclatà a Barcelona el 1909. Acusació que resultà, ja en el seu moment, totalment falsa.

                El monument és situat rere l’edifici del Museu Nacional d’Art de Catalunya, a quatre passes de les piscines Picornell i de l’Estadi Olímpic. Per arribar-hi, en Jordi i l’Andrew, prenen l’Avinguda de Maria Cristina. Travessen la de Rius i Taulet. Segueixen per la Plaça de Carles Buïgas on s’aturen per contemplar uns instants els variants jocs d’aigua de la Font Màgica. S’incorporen a la Plaça de les Cascades i ascendeixen per les escales mecàniques fins abastar l’esmentat Museu. El sobrepassen, creuen l’Avinguda dels Montanyans i una nova escala mecànica els aboca al davant del monument del malaguanyat pedagog.
Vista posterior de l'escultura
Foto: Francesc Dalmau

Vista anterior de l'escultura
Foto: Francesc Dalmau

                El monument s’instal·là el 13 d’octubre de 1990 per decisió de l’Ajuntament de Barcelona a instància de la Fundació Ferrer i Guàrdia. Es compon d’un monòlit, d’alt del qual s’alça l’estàtua d’un home nu amb els braços enlairats sostenint una torxa olímpica. A l’anvers del pedestal hi consta la inscripció: “A FRANCESC FERRER I GUÀRDIA, Fundador de l’Escola Moderna (1859-1909)”. I al revers la de: “BARCELONA REPARA AMB AQUEST MONUMENT MOLT ANYS D’OBLIT I D’IGNORÀNCIA D’UN HOME QUE VA MORIR PER DEFENSAR LA JUSTÍCIA SOCIAL, LA FRATERNITAT I LA TOLERÀNCIA.”   Però el monument no és original. És una rèplica de l’erigit de Brussel·les, el 1911, només dos anys després de la injusta execució de l’innovador pedagog. D’aquesta manera l’escola que du el seu nom, la Universitat Lliure de Brussel·les i els cercles de lliure pensament de la capital belga homenatjaven la seva memòria. Aquest fet és una prova del respecte i consideració internacionals que gaudia en Ferrer i Guàrdia, especialment manifestats per les multitudinàries protestes que desfermà la seva injusta execució, les quals tingueren lloc tant a París i Brussel·les, com en d’altres ciutats europees.
Inscripció davantera
Foto: Francesc Dalmau
Inscripció posterior
Foto: Francesc Dalmau


                Tanmateix, l’allargada ombra de la intolerància monàrquica espanyola s’estengué  fins a la capital belga. En efecte, l’any 1915, durant la I Guerra Mundial, el monument es retirat per l’exèrcit alemany d’ocupació, en un gest de bona voluntat vers el govern espanyol i el rei AlfonsXIII qui, el 1912, refusà visitar Bèlgica degut als homenatges fets a la memòria de Francesc Ferrer i Guàrdia.


Detall de la torxa
Foto: Francesc Dalmau
                 Acabada la guerra, el monument és recol.locat al seu lloc d’origen, es a dir, rere la plaça Sainte Catherine. Però, cedint a les pressions de les autoritats espanyoles, es suprimeix del pedestal el nom del personatge honorat que és reintegrat al seu lloc el mateix any de la caiguda de la monarquia espanyola. El 1984 es trasllada el monument  a la seva actual ubicació, l’avinguda Franklin Roosevelt, davant de la Universitat Lliure de Brussel·les. El canvi d’ubicació es fa enmig d’una impressionant cerimònia, a la que no hi va assistir cap representant de l’Espanya democràtica, tot i que aleshores governava el PSOE amb majoria absoluta.

dimarts, 1 d’abril del 2014

15.- LA FONT DEL GENI CATALÀ

               Davant del monument al general Prim giren cua i reculen en direcció a la sortida del parc que dona a l’Avinguda del Marquès de l'Argentera. No es retiren perquè l’esperit del bel·licós militar els hagi escomès, sinó per una raó més pacífica: tenen gana! Han sobrepassat amb escreix el límit del què s’anomena horari europeu i l’Andrew –a més del rau-rau estomacal que el mortifica- vol conèixer un dels restaurants més antics i famosos de Barcelona que es troba a prop, sota unes voltes prou conegudes.
Voltes del Passeig Isabel II
Foto: Francesc Dalmau


                Acceleren el pas fins arribar al Pla de Palau. L’escocès frena en sec la marxa. Assenyala la font que presideix la plaça i pregunta al seu amic a qui està dedicada. En Jordi s’ho temia! És temia que l’aguda curiositat de l’Andrew no li passaria inadvertit aquell insípid monument. La font, a banda de ser dels pocs exemples conservats d'escultura monumental d'estil imperi, no ofereix cap interès destacat. Per tant, no l’havia inclòs en l’itinerari de visites. Tanmateix, per a ell sí que en té d’interès. La seva imatge el fa retrocedir als anys d’infantesa. Als diumenges d’estiu quan, en companyia del seu pare, dalt dels tramvies 33 o 55, giravoltaven la font en direcció als banys de Sant Sebastià, a la Barceloneta. Allà, el seu pare l’ensenyà a nedar. A estimar la mar. A respectar els pescadors. I a admirar els grans mariners que havien escampat pel Mediterrani la nostra llengua i la nostra cultura.
Font del Geni Català
Foto: Francesc Dalmau


                La veu persistent de l’escocès, reformulant la pregunta, el retorna a la realitat. Per sort, preveient l’interès de l’amic vers el monument, se’n ha documentat. No li ha estat fàcil. Però la informació que ha obtingut l’etziba ràpid.

                La monumental font –coneguda com “Font del Geni Català"- és obra de l'arquitecte Francesc Daniel Molina, amb la col·laboració dels escultors Faust Baratta i Josep Anicet Santigosa. Es va inaugurà el 1856 i es dedicà al VI marquès de Campo Sagrado, Francisco Bernaldo de Quirós y Mariño de Lobera, capità general de Catalunya entre 1824-1827, per haver fet portar a Barcelona les aigües de la serra de Montcada.

         
Adolescent
Foto: Francesc Dalmau
Cavalls de mar
Foto: Francesc Dalmau
     Realitzada en marbre blanc, es compon d’un alt pedestal sobre el que reposa l’estàtua d’un adolescent alat. Amb la mà dreta sosté sobre el seu cap l’estrella del “Progrès” Amb l’esquerra agafa una palma, símbol de la "Victòria", i al seu darrera hi ha un àncora i una roda dentada, que representen la Tècnica. En un nivell inferior del basament, quatre matrones sedents representen les quatre províncies en què fou dividida Catalunya per les Corts de Cadis. En alternança amb les matrones, quatre caps de lleó, de quines boques brollen unes cascades, representen els quatre principals rius catalans (Ebre, Segre, Llobregat i Ter). El conjunt monumental descansa sobre les aigües d’un estany on neden quatre cavalls de mar.
Matrones i lleons
Foto: Francesc Dalmau


              En un principi, la font disposava d’instal·lació de llums de gas que desaparegué a causa de les successives restauracions que patí durant el segle XX. La més important: la duta després de la guerra per en Frederic Marés.